Magdalenefjorden

Magdalenefjorden

Liefdefjorden

Liefdefjorden
Perfecte spiegeling

Liefdefjorden

Liefdefjorden
Kayakken in onwerkelijke wereld

Liefdefjorden

Liefdefjorden
Prachtig plaatje

Worsleyneset

Worsleyneset
béééééééééééééér

Zeipelbukta

Zeipelbukta
Kayakken met Bob

Phippsoya

Phippsoya
Nieuwsgierige walruskolonie

Wahlenbergfjorden

Wahlenbergfjorden
Pakijs

Alkefjellet

Alkefjellet
Blauwe ijsberg

Fjortende Julibukta

Fjortende Julibukta
Ready to kayak

Poolepynten

Poolepynten
Walrus

Voor Alkhornet

Voor Alkhornet

maandag 21 juni 2010

Laatste uitstapje in Magdalenefjorden (Zondag 20 juni)

Vanochtend stond het laatste uitstapje op het programma. We dalen inmiddels de westkust van Spitsbergen af naar het zuiden. Doel voor het uitstapje was Magdalenefjorden.


We maakten eerst met de zodiacs een “culturele” landing op een plek waar ooit een wasvisvaarders-stationnetje bestond, met ovens en een eigen begraafplaatsje. Dit is van grote historische waarde, want het zijn uiteindelijk de walvisvaarders die in de 17e en 18e eeuw Spitsbergen op de kaart hebben gezet. Er valt echter niet meer te zien dan een hoop stenen, dus echt spannend was dit bezoekje niet.

Met de zodiacs gingen we verder naar een gletsjer in dit fjord. We konden redelijk dichtbij komen wat uiteraard spectaculair is. Daarna stopten we bij een strandje, niet om te zwemmen maar weer eens een wandeling te maken. Een mooie wandeling, alleen moesten we vrij snel terug toen we ca 1 meter wegzakten in de sneeuw.

Zijn die uitstapjes wel veilig in een gebied met zoveel ijsberen? Het is interessant om te bekijken hoe professioneel het Quark team alles aanpakt. Het lijkt net een militaire operatie. Als eerste landt altijd een zodiac met alleen personeel. Twee personen met geweren bekijken snel of het gebied veilig is en nemen vervolgen een stuk verder uitkijkposten in. Zij zijn verantwoordelijk voor het veilig houden van het landingsgebied en de zodiacs. Vervolgens worden de wandeling geleid in kleinere groepen door een gids vooraan, uiteraard met geweer, en een gids achter, jawel ook bewapend. “Leuk” zei iemand tegen mij aan boord, “maar jij neemt wel risico door in een kleine kayak te gaan want ijsberen kunnen zeer goed zwemmen”. Ook hier is echter aan gedacht. De kayakgids heeft in haar kayak ook een geweer in een waterdichte koker. En net buiten gehoorafstand werden wij de hele tijd gevolgd door iemand in een zodiac, jawel, ook bewapend. Nu zijn wapens alleen voor de echte noodgevallen: het Quark team probeert problemen te voorkomen door vooral heel goed te blijven kijken en de omgeving te scannen.

Een groter gevaar is wellicht de kou en het water. En ook hier zijn de Quark medewerkers bijzonder scherp op. Zonder zwemvest of goede warme kleding wordt je geweigerd bij het verlaten van het schip. En voor de kayakkers hebben ze uitstekende drysuits aan boord.

Dus: je voelt je volledig veilig bij alle uitstapjes. De medewerkers zijn de hele tijd met je veiligheid bezig. En dat is ook een voordeel van Quark: er zijn relatief veel medewerkers per passagier, allen zeer ervaren en deskundig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten